Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók Halásztelek közelében képes leírás - Halásztelek.tlap.hu
részletek »

Látnivalók Halásztelek közelében - Halásztelek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: halasztelek.tlap.hu » Látnivalók Halásztelek közelében
Keresés
Találatok száma - 4 db
Árpád-házi Szent Erzsébet templom

Árpád-házi Szent Erzsébet templom

Tekintse meg látnivaló ajánlónkat Halásztelek településen templom kategóriában. A magyar organikus építészet egyik jelentős alkotása, az 1980-as években készült el Csete György tervei alapján. Az épület ősi magyar sátorforma, szimbolizálva ezzel az égbolt és a föld találkozását. A keresztelő pult és a papi szék gótikus elemeket tartalmaz, az oltár pedig rendhagyóan kör formájú. A tér belső elrendezésénél az aranymetszés szabályait alkalmazták. A település központjában áll.

Duna vízitúrák

Duna vízitúrák

Budapest déli határától mindössze 5 km-re már meglepő természeti szépségekkel találkozhat, aki kenuba ül velünk. A Soroksári / Ráckevei Duna a Csepel sziget keleti oldalán húzódik. A folyót mindkét végén zsilipekkel zárják ezért gyakorlatilag állóvíz, ami kitűnő feltételeket teremt az állat- és növényvilágnak, és nem utolsó sorban a kenusoknak is. Állóvíz jellege miatt a kezdőknek különösen alkalmas arra, hogy ráeszméljenek: vízitúrázni öröm és boldogság!A Soroksári Duna 57 km hosszan folydogál a Csepel-sziget mellett. A folyót jó néhány kisebb zátony, sziget, nádas csoport tarkítja, melyek vadkacsáknak, szárcsáknak, teknősöknek teremtenek kedvező életfeltételeket annak ellenére, hogy a Budapest alatti folyó vízminősége nem éppen számít első osztályúnak. A víz szép környezetét és pezsgő élővilágát a budapestiek közül is sokan felismerték, ezért rengeteg nyaraló, hétvégi ház, horgász állás épült a Soroksári Duna két partján.

Lakihegyi adótorony

Lakihegyi adótorony

Magyarországon az első rádióadót 1914. október 14-én adták át, amely akkor szikratávíróként működött. Az első kísérleti rádióadások beindítása 1924. március 15-éig váratott magára. Ekkor egy bútorszállító autóban berendezett stúdióból, amihez egy mindössze 250 W-os Huth gyártmányú távíró-távbeszélő adó tartozott, hangoztak el a magyar rádiózás első, kezdetleges műsorai. A berendezéseket még ebben az évben lecserélték egy magyar tervezésű, 1 kW teljesítményű adóra. A fejlesztések a következő években is folytatódtak, aminek keretében először egy Telefunken gyártmányú, 2 kW-os, majd egy 3 kW-os rendszert helyeztek üzembe. 1928-ban mind a stúdió, mind pedig a rádióadó helyét véglegesítették. Előbbi a budapesti Bródy Sándor utca 5-7. alá költözött, míg az új 20 kW-os Telefunken adót Lakihegy mellett építették fel, amely két 150 méter magas, MÁVAG gyártmányú vasszerkezetű toronyból és a közöttük kifeszített 100 méteres antennából állt. Ez a rendszer már képes volt Budapesten és környékén jó minőségű adást produkálni az ekkor már gomba módra szaporodó előfizetők megelégedésére.

Lovasudvar Halásztelek

Lovasudvar Halásztelek

A Lovasudvar Halásztelek határában, közvetlenül a töltés mellett, csendes, zavartalan helyen fekszik.1998-ban épültek az istállók, nyitotta meg kapuit a lovarda.A létesítményhez tartozik istálló, karámok, lovaspálya, a lovasok pihenoje, halastó és a kert. A kapun belépve ebben a szép, rendezett kertben találjuk magunkat, ahol tavasszal a virágzó fák között sétálhatunk, nyáron hűvös árnyékot találunk, és mindig szemet gyönyörködtető a hely ápoltsága, tisztasága. A Lovasudvar készséggel áll a kezdő és haladó lovasok rendelkezésére.

Tuti menü